Ansattes brug af sikkerhedsudstyr

De vigtigste ting at vide med hensyn til instruktion i ansattes brug af sikkerhedsudstyr ved arbejde i højden

- sådan overholder du som arbejdsgiver lovgivningen om arbejdsmiljø.

Det er som udgangspunkt virksomhedens ansvar at sikre, at medarbejderne anvender det nødvendige  sikkerhedsudstyr - dette gælder ikke mindst, når der arbejdes i stor højde. Som virksomhed risikerer man (udover medarbejdernes helbred) en bøde, hvis medarbejderne ikke anvender tilstrækkelig faldsikring under arbejdet.

Skal en instruktion være skriftlig før arbejdsmiljøloven om instruktion er overholdt?

Som arbejdsgiver er det derfor meget vigtigt, at instruere de ansatte i forsvarlig udførelse af arbejdet, især ved arbejdets opstart, men også gerne løbende undervejs, når det er nødvendigt f.eks. ved ændring i arbejdsprocesserne. Jo mere uerfaren en medarbejder er, jo vigtigere bliver det med en grundig instruktion og også, at det korrekte sikkerhedsudstyr er stillet til den ansattes rådighed. En instruktion behøver ikke nødvendigvis at være skriftlig for at være juridisk gyldig, men man skal efterfølgende kunne bevise - f.eks. ved vidner - at den relevante instruktion i brug af sikkerhedsudstyr er givet. Herudover skal der løbende føres tilsyn med, at sikkerhedsudstyret også anvendes af den ansatte, ellers kan virksomheden ifalde ansvar, for medarbejderens manglende brug af det nødvendige sikkerhedsudstyr.

Har arbejdsgiveren altid ansvaret for den ansattes manglende brug af sikkerhedsudstyr?

I retspraksis ser man dog, at virksomheden nogen gange er ansvarsfri, til trods for den ansattes manglende brug af sikkerhedsudstyr - dette kræver dog, at virksomheden har givet en klar instruktion til medarbejderen om brug af det korrekte sikkerhedsudstyr, at den ansatte har adgang til dette udstyr, og at virksomheden herefter har ført løbende tilsyn med arbejdets forsvarlige udførelse, så den ansatte har handlet direkte mod arbejdsgiverens instruktion. Her kan der i visse tilfælde ske frifindelse af virksomheden for ansvar.

Arbejdsgiver frifundet for ansvar ved arbejde i 15 meters højde med reb om maven

Et eksempel herpå ses i en sag hvor en virksomhed var tiltalt for at have overtrådt arbejdsmiljøloven, ved at have ladet en ansat arbejde på et tag 15 meter over terræn, hvor han lænede sig udover murkronen og glattede fuger, uden at han var behørigt sikret mod faren for nedstyrtning. Den ansatte havde selv valgt at binde et reb omkring livet som eneste sikring.

I byretten blev virksomheden dømt for den ansattes utilstrækkelige faldsikring. Virksomheden ankede dommen til Landsretten, som frifandt virksomheden med henvisning til, at den ansatte var en erfaren medarbejder, som samme dag var blevet instrueret om, at opgaven med at skrabe fuger skulle udføres fra en mandskabskurv. Medarbejderen forklarede i retten, at han selv havde valgt at bruge et reb istedet. Landsretten fandt at arbejdsmiljøloven var overtrådt ved brug af reb som faldsikring istedet for mandskabskurv, men fandt samtidig, at arbejdsgiveren havde overholdt sine pligter i henhold til arbejdsmiljøloven i forhold til at give fornøden instruktion og føre sikkerhedsmæssigt tilsyn samme dag ved arbejdets begyndelse. Landsretten lagde samtidig vægt på, at mandskabskurven kunne rekvireres til pladsen på kort tid. Herefter blev virksomheden frifundet for den ansattes sikkerhedsmæssige overtrædelse af arbejdsmiljølovens regler.

Overholdelse af arbejdsmiljøloven kræver intern klarhed i virksomheden

I ovennævnte sag om manglende brug af mandskabskurv i 15 meters højde, blev arbejdsgiveren frifundet, selvom den ansatte overtrådte arbejdsmiljølovens regler. Men arbejdsgiveren var kun fri for ansvar, fordi det ved vidneførsel kunne dokumenteres, at den erfarne ansatte havde handlet direkte imod arbejdsgiverens klare instruktion om at han skulle have brugt mandskabskurv, som han let ville have kunnet rekvirere til pladsen, samtidig med, at arbejdsgiveren havde sørget for tilsyn med arbejdet samme morgen, hvor arbejdet blev opstartet. Udgangspunktet er stadig, at man som arbejdsgiver hæfter for medarbejdernes overtrædelse af sikkerhedsregler, men omvendt er det muligt som arbejdsgiver at gå fri, hvis man selv har overholdt arbejdsmiljølovens regler om arbejdets forsvarlige tilrettelæggelse, instruktion, tilsyn og ikke mindst, har sørget for, at stille det  nødvendige sikkerhedsudstyr til de ansattes rådighed. Det kræver derfor klarhed internt i  virksomheden i forhold til at have styr på hvem der præcis instruerer hvem, at dette gøres tilstrækkelig klart og at der er styr på hvornår/hvordan der føres tilsyn med sikkerheden på pladserne. Dette er helt nødvendigt for at kunne overholde arbejdsmiljølovens regler herom.

Arbejdsmiljø Advokaten • Telefon: +45 40 40 00 69 • anne.haslov@gmail.com